Wij van DN Solar kunnen u begeleiden in uw aanvraag voor een subsidie. Welke subsidies er zijn voor zonnepanelen en welke subsidieregelingen? Wij hebben alles voor u op een rijtje gezet.

Subsidies voor particulieren

BTW Teruggave

Sinds 1 Januari 2023 betaalt u geen btw meer voor zonnepanelen. Is de aanschaf van uw zonne-systeem van voor deze datum? Dan kunt u nog steeds de betaalde btw terug vragen.

0% BTW

De btw-teruggeefregeling is gestopt op 1 januari 2023. Het btw-tarief op zonnepanelen is nu 0%. Dit tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en de zogenoemde omvormers en optimizers. Maar ook voor de aanpassing in de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen.

Gekocht voor 1 januari 2023

De factuurdatum is leidend. Kocht u de zonnepanelen voor 1 januari 2023, dan kan u de btw terugvragen.

Hoe werkt dit?

De belastingdienst ziet particulieren die stroom terug leveren als kleine ondernemers. Zij kunnen de betaalde btw over de aanschaf en montage van de panelen terugkrijgen. Voor dit doel meld u zich aan als kleine ondernemer. Het benodigde formulier kunt u van ons ontvangen.

Voorwaarden

De voorwaarde is dat de factuur van de zonnepanelen, het energiecontract en de factuur van het energiebedrijf op dezelfde naam staan.

Zonnepanelen als dakbedekking

Voor losse (niet-geïntegreerde) zonnepanelen mag u alle betaalde btw terugvragen. Echter hebben de zonnepanelen ook de functie van dakbedekking (geïntegreerde panelen)? Dan mag u 1/3 terugvragen van de betaalde btw.

Wel of niet aanmelden voor de kleineondernemersregeling?

U moet btw-aangifte doen om de btw terug te vragen. U moet dan kiezen of u wilt meedoen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Als ondernemer moet u ieder kwartaal btw-aangifte doen. Als u meedoet aan de KOR, krijgt u hiervoor een vrijstelling.

U hoeft dus maar 1 keer btw-aangifte te doen om de betaalde btw op de panelen terug te kunnen vragen. Houd het maximale opwerkvermogen (gemeten in Wattpiek) bij de hand. U kunt de btw-aangifte zelf doen.

Een btw-aangifte wel of niet doen heeft geen gevolgen voor de (particuliere) aangifte inkomstenbelasting (IB).

Omzet hoger dan €20.000

Als uw omzet hoger is dan €20.000 per kalenderjaar, dan kunt u geen gebruik maken van de KOR. Bijna iedere particulier met zonnepanelen blijft ruim onder deze grens. Met name zzp’ers moeten dit goed in de gaten houden.

Aanvraagtermijn voor teruggave

U moet de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen. Dus u moet voor 1 juli 2023 uw btw terug vragen.

Als u te laat bent, kunt u de belastinginspecteur nog om een ‘ambtshalve teruggaaf’ verzoeken. Dit kan tot 5 jaar na het jaar van aanschaf. U kunt geen bezwaar maken tegen de beslissing van de belastinginspecteur.

Energiebespaarlening

Er zijn verschillende financiële regelingen om de aankoop en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

Zonnepanelen

Heeft u interesse in de aanschaf en financiering van zonnepanelen? Dat kan! Met zonnepanelen wek u zelf stroom op en bespaart u direct op energiekosten. Dit kan met behulp van het Nationaal Warmtefonds. Hieronder wordt kort uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Belangrijk om te weten

 • U kunt zonnepanelen vanaf 1 juni 2022 voor 100% van de totale lening gebruiken voor de zonnepanelen (en eventuele thuisbatterij)
 • Bij de aanvraag moet u een omschrijving van de zonnepanelen aanleveren, waarin het merk en type staan vermeld. Ditzelfde geldt voor de thuisbatterij.
 • Het is niet mogelijk om reeds gehuurde zonnepanelen over te nemen met de Energiebespaarlening. Zonnepanelen moeten nieuw worden aangeschaft en op uw eigen terrein bij uw woning worden geplaatst.

Belangrijkste voorwaarden

 • U moet eigenaar en bewoner zijn van de te verduurzamen woning
 • U verduurzaamt het woongedeelte van deze woning met een of meerdere maatregelen
 • Je kunt minimaal €1.000 en maximaal €25.000 lenen (bij een ZEP maximaal €50.000 en bij een NOM maximaal €65.000)
 • De aanvraag voor de Energiebespaarlening is drie maanden geldig

Voor meer informatie over de Energiebespaarlening gaat u naar onderstaande link.
Energiebespaarlening

Salderingsregeling

Plan kabinet: afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Het kabinet wil de vanaf 2025 tot 2031 afbouwen. Via de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelfgeproduceerde elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun eigen verbruik. In het wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. De Eerste Kamer moet hierover nog beslissen.

Plan: stapsgewijs afbouwen salderingsregeling

Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. Ieder jaar kunnen huishoudens en kleine bedrijven iets minder salderen, tot aan 0% in 2031:

 • 2023: 100%
 • 2024: 100%
 • 2025: 64%
 • 2026: 64%
 • 2027: 55%
 • 2028: 46%
 • 2029: 37%
 • 2030: 28%
 • 2031: 0%

Vergoeding voor terugleveren elektriciteit

In het wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Tot 2027 is dit minimaal 80% van het leveringstarief dat de eigenaar van de zonnepanelen heeft afgesproken met de energieleverancier, exclusief belastingen en heffingen. Deze regeling treedt in werking een dag na publicatie van de wet in het Staatsblad. Vanaf 2027 stelt de minister iedere 2 jaar de vergoeding vast die energieleveranciers hun klanten minimaal moeten geven voor elektriciteit die zij niet kunnen salderen. Dit gebeurt op basis van advies van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Investeren in zonnepanelen blijft interessant

Het kabinet wil de salderingsregeling afbouwen, omdat het ook zonder deze regeling interessant blijft om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen zijn namelijk steeds goedkoper en efficiënter. Omdat over weggestreepte elektriciteit geen belasting hoeft te worden betaald, zorgt de regeling ervoor dat de overheid minder belastinginkomsten heeft. En energieleveranciers maken extra kosten, die zij doorberekenen aan alle klanten. Hierdoor stijgt voor iedereen het energietarief, ook voor mensen zonder zonnepanelen. Dat wil het kabinet tegengaan.

Ook zonder de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zich snel terug. Onderzoek van TNO laat zien dat dit binnen 7 jaar is, en zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Ook zonnepanelen op huurhuizen verdienen zichzelf naar verwachting terug. Omdat woningcorporaties investeringen doen voor de langere termijn, blijft er in de huursector ruimte om huurders te laten profiteren van zonnepanelen. Het kabinet doet bovendien extra onderzoek of afbouw van de salderingsregeling gevolgen heeft voor de huursector. Zodat het maatregelen kan nemen als dat nodig is.

Voor alle informatie over de salderingsregeling kunt u naar onderstaande link.

Salderingsregeling

 

Heeft u na het lezen nog steeds vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.