Wij van DN Solar kunnen u begeleiden in uw aanvraag voor een subsidie. Welke subsidies er zijn voor zonnepanelen en welke subsidieregelingen? Wij hebben alles voor u op een rijtje gezet.

Subsidies voor particulieren

BTW Teruggave

Sinds 1 Januari 2023 betaalt u geen btw meer voor zonnepanelen. Is de aanschaf van uw zonne-systeem van voor deze datum? Dan kunt u nog steeds de betaalde btw terug vragen.

0% BTW

De btw-teruggeefregeling is gestopt op 1 januari 2023. Het btw-tarief op zonnepanelen is nu 0%. Dit tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en de zogenoemde omvormers en optimizers. Maar ook voor de aanpassing in de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen.

Gekocht voor 1 januari 2023

De factuurdatum is leidend. Kocht u de zonnepanelen voor 1 januari 2023, dan kan u de btw terugvragen.

Hoe werkt dit?

De belastingdienst ziet particulieren die stroom terug leveren als kleine ondernemers. Zij kunnen de betaalde btw over de aanschaf en montage van de panelen terugkrijgen. Voor dit doel meld u zich aan als kleine ondernemer. Het benodigde formulier kunt u van ons ontvangen.

Voorwaarden

De voorwaarde is dat de factuur van de zonnepanelen, het energiecontract en de factuur van het energiebedrijf op dezelfde naam staan.

Zonnepanelen als dakbedekking

Voor losse (niet-geïntegreerde) zonnepanelen mag u alle betaalde btw terugvragen. Echter hebben de zonnepanelen ook de functie van dakbedekking (geïntegreerde panelen)? Dan mag u 1/3 terugvragen van de betaalde btw.

Wel of niet aanmelden voor de kleineondernemersregeling?

U moet btw-aangifte doen om de btw terug te vragen. U moet dan kiezen of u wilt meedoen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Als ondernemer moet u ieder kwartaal btw-aangifte doen. Als u meedoet aan de KOR, krijgt u hiervoor een vrijstelling.

U hoeft dus maar 1 keer btw-aangifte te doen om de betaalde btw op de panelen terug te kunnen vragen. Houd het maximale opwerkvermogen (gemeten in Wattpiek) bij de hand. U kunt de btw-aangifte zelf doen.

Een btw-aangifte wel of niet doen heeft geen gevolgen voor de (particuliere) aangifte inkomstenbelasting (IB).

Omzet hoger dan €20.000

Als uw omzet hoger is dan €20.000 per kalenderjaar, dan kunt u geen gebruik maken van de KOR. Bijna iedere particulier met zonnepanelen blijft ruim onder deze grens. Met name zzp’ers moeten dit goed in de gaten houden.

Aanvraagtermijn voor teruggave

U moet de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen. Dus u moet voor 1 juli 2023 uw btw terug vragen.

Als u te laat bent, kunt u de belastinginspecteur nog om een ‘ambtshalve teruggaaf’ verzoeken. Dit kan tot 5 jaar na het jaar van aanschaf. U kunt geen bezwaar maken tegen de beslissing van de belastinginspecteur.

Energiebespaarlening

Er zijn verschillende financiële regelingen om de aankoop en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

Zonnepanelen

Heeft u interesse in de aanschaf en financiering van zonnepanelen? Dat kan! Met zonnepanelen wek u zelf stroom op en bespaart u direct op energiekosten. Dit kan met behulp van het Nationaal Warmtefonds. Hieronder wordt kort uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Belangrijk om te weten

  • U kunt zonnepanelen vanaf 1 juni 2022 voor 100% van de totale lening gebruiken voor de zonnepanelen (en eventuele thuisbatterij)
  • Bij de aanvraag moet u een omschrijving van de zonnepanelen aanleveren, waarin het merk en type staan vermeld. Ditzelfde geldt voor de thuisbatterij.
  • Het is niet mogelijk om reeds gehuurde zonnepanelen over te nemen met de Energiebespaarlening. Zonnepanelen moeten nieuw worden aangeschaft en op uw eigen terrein bij uw woning worden geplaatst.

Belangrijkste voorwaarden

  • U moet eigenaar en bewoner zijn van de te verduurzamen woning
  • U verduurzaamt het woongedeelte van deze woning met een of meerdere maatregelen
  • Je kunt minimaal €1.000 en maximaal €25.000 lenen (bij een ZEP maximaal €50.000 en bij een NOM maximaal €65.000)
  • De aanvraag voor de Energiebespaarlening is drie maanden geldig

Voor meer informatie over de Energiebespaarlening gaat u naar onderstaande link.
Energiebespaarlening

Salderingsregeling

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is een overheidsregeling om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren. De salderingsregeling zorgt ervoor dat de opgewekte zonne-energie die u teruglevert aan het net wordt ingehouden op uw energieverbruik.

Hoe werkt deze salderingsregeling?

Door middel van deze regeling wordt er gezorgd dat de door u overtollig opgewekte energie teruggaat naar het net. Dit noemen we stroom terugleveren. Wanneer je stroom terug levert, kan het zijn dat hier een terugleververgoeding tegenover staan. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die u terug levert aan het net.

Deze regeling werkt als een soort compensatiesysteem. Op uw energierekening staat hoeveel stroom u hebt verbruikt. De overtollige stroom die u heeft opgewekt met uw zonnepanelen levert u terug aan het net. U kunt het dus zien als een verrekeningsregeling, de teruggeleverde stroom kan u wegstrepen tegen de stroom die u zelf hebt afgenomen van het net. Hierdoor betaald u dus alleen voor de netto hoeveelheid stroom die u hebt verbruikt. Het salderen/verrekenen gebeurt op jaarbasis tijdens de jaarafrekening.

Afbouw salderingsregeling

De overheid had plannen om de salderingsregeling langzaam in stappen te gaan afbouwen, echter op 13 februari 2024 is er besloten om deze regeling niet meer te gaan afbouwen. Zonnepanelenbezitters kunnen dus gebruik blijven maken van deze regeling. Wilt u meer weten over dit besluit? Klik dan op onderstaande link.

Blijft de salderingsregeling voor zonnepanelen bestaan?

Heeft u na het lezen nog steeds vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.