Waarom kiezen voor een thuisaccu?

Investeren in een batterijopslagsysteem zoals een thuisaccu is een goede en slimme keuze voor iedereen die op zoek is naar manieren om geld te besparen op hun energierekening.

Vanaf 2025 wordt de salderingsgeregeld afgebouwd, dit betekent dat de mogelijkheid tot het terug verkopen van de overtollige opgewekte energie aan het net zal verminderen. Op dit moment ontvangt u nog een vergoeding voor de terug geleverde energie en wordt dit verrekend met uw energierekening. Door de wijziging in de salderingsregeling zal de aanschaf van thuisaccu’s in de aankomende jaren flink toenemen.

Wat is nou eigenlijk een thuisaccu en wat zijn de voordelen?

Zonnepanelen wekken overdag stroom op, wanneer we nauwelijks thuis zijn, dit is veel opgewekte stroom die niet gebruikt wordt. Met behulp van een thuisaccu kan u de opgewekte stroom opslaan en gebruiken in de piek- en avonduren. Op deze wijze bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en gebruikt u geen grijze stroom. De voordelen van een thuisaccu spreekt dan ook voor zich. Een kort overzicht:

 Onafhankelijkheid van het electriciteitsnet:

Zonder batterijopslagsysteem verbruikt u slechts 30% van uw zelf opgewekte stroom. Met behulp van een thuisaccu kan dit percentage stijgen naar 60 a 70%. Hierdoor bent u minder afhankelijk van het electriciteitsnet.

 Besparing op energierekening:

Door het verlagen van het gebruik van netstroom, betekent het automatisch dat u ook minder betaald. Met behulp van de thuisaccu voor uw zonnepanelen kunt u dus nog meer besparen op uw energiekosten.

 Milieubewuste keuze:

Met een thuisaccu verbruikt u minder grijze netstroom en meer groene energie. Hierdoor stoot u minder CO2 uit en op deze manier draagt u een steentje bij aan het milieu.

Belangrijke vragen rondom thuisaccu’s

Welke varianten zijn er? Wat is de capaciteit van een thuisaccu? Hoe ziet een installatie eruit? Kan ik ook een thuisaccu krijgen als ik al zonnepanelen heb laten installeren? Voor de antwoorden op deze vragen lees dan verder op deze pagina.

Soort batterijopslagsysteem

Er zijn 3 soorten thuisaccu’s: Lithium-ion, zoutwater of loodzuur. Elk soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Echter installeren wij op dit moment alleen lithium-ion thuisaccu’s. Waarom? Omdat ze licht en compact zijn met een levensduur van 15 a 20 jaar en ze hebben meestal een groot aantal laadcycli.

Capaciteit

De capaciteit van een thuisaccu is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden wanneer u een batterijopslagsysteem koopt. De geschikte capaciteit van voornamelijk afhangen van uw eigen stroomverbruik en het rendement van uw zonnepanelen. Voor een gemiddeld huishouden volstaat doorgaans een capaciteit van ongeveer 4 a 6 kWh. Echter kan de capaciteit variëren tussen de 2 kWh tot 10/20 kWh. Wanneer de capaciteit niet voldoende is afgestemd op het verbruik en het rendement van uw zonnepanelen en dus te hoog is, dan betaald u onnodig veel kosten voor een thuisaccu die niet volledig wordt opgeladen. Is de capaciteit te laag, dan verliest u opgewekte stroom omdat deze niet kan worden opgeslagen. Daarom helpen wij van DN Solar B.V. u graag met het maken van deze berekening en helpen u bij het kiezen van de juiste thuisaccu.

Rendement

Wanneer u nadenkt over het aanschaffen van een thuisaccu, is het belangrijk dat er goed wordt gekeken naar het rendement. Bij het laden en ontladen van uw thuisaccu ontstaat er namelijk verlies. Hoe hoger uw rendement van de thuisaccu, hoe minder energie er verloren gaat tijdens dit proces. Het rendement van een thuisaccu kan variëren tussen de 99% en 92%, maar kan ook slechts 70% bedragen.

Omvormer

Voor uw thuisaccu heeft u een omvormer nodig om de opgewekte elektriciteit van uw zonnepanelen te kunnen opslaan. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom die u dan weer kan gebruiken voor uw dagelijkse activiteiten in het huishouden. Als u al over zonnepanelen beschikt en nu een thuisaccu wilt aanschaffen, volstaat waarschijnlijk uw oude omvormer van uw zonnepanelen niet meer. U kan er dan eventueel voor kiezen om een thuisaccu te kopen met een geïntegreerde omvormer, of een aparte omvormer. Mocht u de aanschaf wel tegelijk doen met uw aanschaf van de zonnepanelen, dan wordt er meestal gekozen voor een hybride omvormer. Deze werkt dan als omvormer voor zowel uw zonnepanelen als voor uw thuisaccu.

Installatie thuisaccu

Onze gekwalificeerde elektriciens zorgen voor een snelle en efficiënte aanpassing van uw meterkast, waarbij de nieuwste veiligheidsnormen en technieken worden toegepast. De aansluiting van een AC-kabel garandeert een soepele overdracht van de opgewekte energie van de zonnepanelen naar de omvormer en uw energienet.

Wilt u meer informatie? Ga dan naar het contactenformulier of vraag vrijblijvend een offerte op!